van Hilten – Achterdijk 4

Deze plaats werd al in 1500 bewoond door het geslacht De Wercker. Vervolgens kwam het in het bezit van De Raadt en in 1784 werd het verkocht aan Bastiaan Fonkert van Veldzicht (Boerderij op het dorp Rijsdijk  van thans Sieger Greveling). De boerderij in zijn huidige vorm werd gebouwd in 1798, getuige de muurankers aan de wegzijde, voor diens zoon Pieter Fonkert.

Vanaf 1908 is deze hoeve aangekocht door Cornelis van Hilten Dirksz  en daarmee in het eigendom van de Familie van Hilten uit Charlois overgegaan waarvan nog steeds nazaten op het bedrijf wonen en werken.

Het is een traditioneel veebedrijf, hetgeen betekent dat de koeien “op stal” staan en daar ook gemolken worden in een zuid-hollandse grupstal. Naast jongvee staan er ook stieren op stal van bijzondere oud-hollandse rassen zoals een “lakenvelder” en een “witrik”.

De laatste jaren wordt er in maatschap ook een fouragebedrijf (veevoeders) uitgeoefend en is het bedrijf tevens uitgebreid met een pensionstalling voor paarden.

Ook dit monument zal eerdaags verdwijnen daar er op deze lokatie nieuwbouwwoningen zijn voorzien en het opgesplitst zal worden in bouwkavels.