Historie

Op dit deel van onze website kunt u historische wetenswaardigheden over onze polders te weten komen. Zo is er een verslag over het ontstaan van de polders op Midden-IJsselmonde door de loop der jaren. Begonnen met polder Oud-Rhoon (1199) rond het Kasteel van Rhoon tot de Portlandpolder van 1769. Daarna is uiteraard nog wel wat land aangewonnen (zoals De Nieuwe Polder – thans Golfbaan) langs de Oude Maas.

Ook kent het gebied door de jaren heen een rijke geschiedenis die al dan niet bewaard is gebleven. Sommige onderdelen zijn verdwenen zoals o.a. de molens. Andere zijn afgebrand, gesloopt of verloren gegaan tijdens rampen en oorlogen.

En sommige monumenten hebben we zelf van hun schoonheid ontdaan – denk maar eens aan nieuwbouwwijken rond monumenten zoals bij Reestein is gebeurd. 

Aan de andere kant wordt er ook wel geïnvesteerd om de geschiedenis te bewaren voor het nageslacht. Het Waterschap heeft enkele jaren terug de Napoleonroute en de duiker in de Veerweg gerestaureerd en ook aan oude boerderijen wordt het nodige opgeknapt om ze in al hun schoonheid te behouden. Rieten daken en oude muren worden opgeknapt in authentieke en streekeigen stijl.

En dat is genieten. In de onderliggende hoofdstukken wat historische feiten uit Midden-IJsselmonde. In de kolom links staan een aantal beschrijvingen van historische feiten en gebouwen in de Rhoonde polders omschreven.

Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal

Een van de bronnen waaruit ik heb mogen putten is het archief van de Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal. Deze is gevestigd in het oude gemeentehuis in het oude centrum van Poortugaal aan de Dorpsstraat 27. Hier is een overzicht van veel historische gegevens van onze polders. Van oude werktuigen tot foto’s en manuscripten, een toonkamer en veel voorwerpen die vroeger gebruikt werden. De Oudheidkamer heeft van tijd tot tijd een thema-expositie of een overzichtstentoonstelling die het bezoeken zeker waard zijn. Informatie hierover kunt u vinden bij http://www.oudheidkamerrhoonpoortugaal.nl

Ons dialect

Iets waar je je nooit voor hoeft te schamen is je afkomst, en vaak heeft de streek waar je vandaan komt ook nog eens een eigen dialect. Daar kan je met recht trots op zijn en vandaar dat het artikel uit de Oudheidkamer dat hierover gaat ook wel lezenswaardig is in het historisch besef van dit gebied. Klik maar op deze link voor het complete artikel, uitgegeven door de oudheidkamer uit Charlois : Het dialect van IJsselmonde