Polderdag 1 juli 2023

Tijdens de Polderdag op zaterdag 1 juli 2023 beleef je de cultuurhistorische polder in Rhoon op allerlei manieren. Ga terug in de tijd en leer over de geschiedenis van de polder en krijg een doorkijkje naar de toekomst van dit bijzondere gebied. Daarnaast kun je boodschappen doen bij de boer, een rondje op de pony, alpaca’s zien, bloemen plukken of wandelen over de boerenroute. Verschillende boerderijen stellen hun erf open en op ieder erf is iets te proeven en te beleven. Genoeg te doen dus voor jong en oud!

Plattegrond uit de flyer van de Polderdag 2023 – download de A4 flyer via DEZE LINK

1. Het Driepolderpunt

Om 10:30 is hier de onthulling van het nieuwe landschapsmeubilair door wethouder Richard Polder van Albrandswaard met leden van de VVPA en Gebiedscoöperatie. Tevens zal er het eerste exemplaar van het boekje “Erfgoed van Rhoon” van Thedie Binder worden overhandigd door Leendert Wesdorp bij het Driepolderpunt . Vervolgens zal het gezelschap een korte fietstocht maken door de polders en langs een aantal deelnemende bedrijven.
Adres: Schenkeldijk (ongenummerd)

2. Simon Barendregt

Molenplaats en ontwerp plus uitleg over de te herbouwen Waterwipmolen in de Zegenpolder, alwaar met een geschilderd doek al vanaf grote afstand het beoogde resultaat te zien zal zijn als visuele impressie.
Adres: Essendijk 38, Rhoon

3. De Vlakkenburg

Tijdens de Polderdag kun je op verschillende boerderijen in de polders een kijkje nemen. Ook op de boerderij de Vlakkenburg (tevens kantoor van de gebiedscoöperatie) is er genoeg te doen. Jong en oud beleven hier de polder. Geniet op het pop-up terras van een lekker Polderbiertje van de Vaanbrouwers, een lokale boterham van de Boulanger of ander lekkers uit het Buijtenland van Rhoon. Gabana-food organiseert een proeverij met pasta, gemaakt met graan uit de polders, en datzelfde doet Cley met zijn whisky. Kinderen ontdekken spelenderwijs wat er allemaal vliegt en kruipt in de natuurinclusieve polder. De imker van de Vlakkenburg, Myriam Börger, geeft uitleg over de bijen en de Vereniging Carnisse Grienden vertelt over de bijzondere griendcultuur (zie ook bij punt 15: Griendenexcursie). 
Adres: Essendijk 24, Rhoon

4. De Buytenhof (tevens E.H.B.O. post)

De Buytenhof is een rustige plek vlakbij Rotterdam waar je kunt genieten van de natuur en het boerenleven. Beleef het boerenleven in de pluktuin, proef in de theeschenkerij en ontdek de producten van het land. Bij De Buytenhof zijn er diverse activiteiten waaronder bloemen plukken, eetbare en voor op tafel. Proef van de pasta van Wholy Grains, gemaakt van Buytenhofs graanproduct. Of bestel een lekker koffie met huisgemaakte taart of pannekoek op het terras. Verder is er speciaal voor kinderen een workshop flessen pimpen.

Tijdens deze dag zal Bert Euser tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig op De Buytenhof met een standje over onze lokale geschiedenis en zijn historische boeken. Bert is al jaren bekend als auteur van boeken over de lokale geschiedenis van onze dorpen. Op dit moment zijn er al drie boeken gepubliceerd te weten:

 • De zeven mannen van Het Sluisje
 • De eerste kogel is voor Daan
 • Beschimmeld brood en dichte gordijnen  

Voor een indruk over Bert zie https://www.youtube.com/watch?v=kBmI06ZLFV4

Tijdens de middag is er een theeconcert door de band Swing & Sing Society, een dixieland band o.l.v. Arie Binder.
Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

5. Struinroute

Struinpaden maken onderdeel uit van de wandelroutes in het gebied. Struinen door de polders geeft de wandelaar een unieke beleving van het landschap. Landschapsarchitect Peter Verkade die betrokken is bij de inpassing van de struinpaden legt uit waarom het gebied zo bijzonder is: ”Het is landschappelijk zo puur. Alle stappen die zijn gezet sinds 1400 zie je nog zo goed terug in dat landschap.
De struinroute loopt dwars door de polder, langs de gewassen van de Buytenhof. Door de aanleg van bruggen en planken ontstaat een route waardoor je echt middenin de polder zit. Een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. Naar hartenlust struinen in de polder.
Adres: Achter de Buijtenhof richting de Achterweg

6. Hoeve Noordburg – High Flown Stud fokkerij

Kom Welsh pony’s en veulens kijken bij High Flown Stud. Rijd een rondje (vanaf 14:00 uur) op een pony, gooi met hoefijzers of kijk naar de zwaluwen en alle andere huisdieren
Adres: Nieuweweg 7, Rhoon

7. Portlandhoeve

Bewonder de oeroude Portlandhoeve en de naastgelegen hoogstamboomgaard en schapen. In deze monumentale boerderij werd o.a. de serie “De Stamhouder” opgenomen alsmede opnames van de serie “Flikken Rotterdam”. Op het voorterrein staan historische tractoren van Loonbedrijf van der Ent en bij de open voordeur is het vrouwtje van Portland te zien die over de onderdeur de polder inkijkt. Er zijn twee workshops van Belinda Hendriks: bloemen weven en krachtstok maken. Meer informatie over de activiteiten en het vooraf reserveren hiervoor via het formulier onder deze link.
Adres: Veerweg 3, Rhoon

8. De Vossenburg

Ontdek het boerenleven op de Vossenburg bij Adjan en Branka Vos, van natuurinclusief telen tot friet maken. 

Bijzondere nieuwe gewassen zoals emmertarwe, vlas, ethiopische mosterd en silphie (zonnekroon) https://silphie.nl . Bezoek de stands van de bijenimker Klein, de wildbeheereenheid IJsselmonde, de VVPA (met het boekje Erfgoed van Rhoon) en de infostand van Leendert Wesdorp over vlas.

Tijdens deze editie van de Polderdag is er uiteraard ook ruimte voor de historie van de polders en de regio, want er is in de loop der jaren geschiedenis geschreven. De VVPA is op de Vossenburg aanwezig met een stand waar haar leden gratis het boekje/magazine “Erfgoed van Rhoon” kunnen afhalen. Dit boekwerk van Thedie Binder gaat over het ontstaan van de polders en haar bewoners.
Nieuwe leden die ter plekke voor € 10,- lid worden krijgen het magazine ook gratis mee inclusief de bijlage met 500 bijnamen uit Rhoon. Voor niet-leden kost boekje met bijlage € 15,-

Verder zal op de Vossenburg ook een expositie worden ingericht met werk van lokale fotografen die regelmatig in onze polders vertoeven en dan op allerlei manieren foto’s maken van de ontwikkelingen door het seizoen , uit de natuur, met vergezichten en detailfoto’s – kortom de diverse fotografen die hun werk vaak via sociale media laten zien krijgen de gelegenheid om hun blik op de polders te delen met de bezoekers.

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten want er kan worden geproefd van bier en cider, gemaakt met producten uit de polders. Er is “eenvoudige” catering uit de caravan door het Golfhuis die lokaal voedsel gebruikt zoals frites, broodjes en drinken en er wordt een eiersalade als proeverij aangeboden met eitjes van de Kipcaravan. Rond de middag is er een openluchtconcert van De Volharding door zowel het jeugdorkest als de senioren. In de boerderijwinkel koop je verse lokale producten zoals de vrijloop eieren van de Kipcaravan, aardappelen en uien. Ook de paardenstalling met vrije uitloop de polders in via het hit-actief systeem, is vrij uniek en te bezichtigen waarbij Henske Vos uw gids is.
Adres: Korteweg 4, Rhoon

9. Gert van Herk

Gert van Herk (klik maar op de link) teelt lekkere groentes van de koude grond. Bekijk hoe de groentes groeien en koop deze knetterverse groentes direct op het erf. Of anders bij de Rotterdamse Oogstmarkt, elke zaterdag op het Noordplein in Rotterdam, waar hij zijn hele assortiment groenten op de markt brengt.
Adres: Essendijk 9, Rhoon

10. Alpacaboerderij de Willemshoeve

Bekijk de bijzondere alpaca’s van dichtbij tijdens een rondleiding op de alpacaboerderij. Er zijn net kleine alpaca’s!  De hoogwaardige alpacawol, in diverse kleuren, kan gekocht worden om zelf te spinnen bijvoorbeeld
Adres: Essendijk 68, Rhoon

11. Boerenroutes

Speciaal voor de Polderdag aangelegd: boerenroutes. Loop over de akkers, langs bloemenranden en over sloten struinend wandelen door de polders langs de diverse (bloeiende) gewassen en nog veel meer – volg daarbij ook o.a. het Vossenpad.
Adres: Door delen van het gebied, ten zuiden van de Essendijk. Vanwege het verlengde broedseizoen (tot 1 augustus) kan er niet overal gelopen worden in het stiltegebied.

12. De Buijtenroute

Fiets (het hele jaar door trouwens)  de Buijtenroute langs bijzondere plekken in het gebied. Scan met je smartphone de QR-codes op de informatieborden en luister naar de podcasts. Reserveren en starten via Abel Activiteiten of de Buytenhof.
> debuytenhof.nl/fietsroute-rhoon
> abel-activiteiten.nl/activiteit-categorie/groepsuitje
Adres: Door het hele gebied

13. Skydive

Zie je parachutisten in de lucht? Skydive Rotterdam, The Flying Dutchmen, springt tegenwoordig op een nieuwe locatie benoorden de Essendijk (in de recreatieve zone) in de polder Buijtenland bij de Koedoodzone/Portland aan de Poelweg. De parachutistenclub geeft uitleg over hun sport en wat er allemaal bij een parachutesprong komt kijken.
Adres: springveld Poelweg tussen Essendijk en Portland langs het Molenpolderpad

14. De Weelde Natuur

Nieuw in de polder is dit initiatief aan de Molenpolderse Zeedijk waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Er zijn gratis proeflessen Yoga en Tai Chi maar er is ook een kruidenwandeling door de polder. Daarnaast is er Open Huis met kraampjes en informatiestands. Check voor het programma de website van De Weelde Natuur.
Adres: Molenpolderse Zeedijk 6, Rhoon

15. Griendenexcursie

Ontdek de bijzondere grienden onder leiding van een gids van de vereniging de Carnisse Grienden. Er zijn drie rondleidingen om 10:30 – 11;30 en 13:30 uur. De duur is ongeveer een uur en er wordt geadviseerd om wandelschoenen of laarzen aan te trekken die waterdicht zijn en vies mogen worden. Vertrekpunt is Verenigingsgebouw de Kopstoof naast de ingag van de jachthaven Rhoon. Het is een gratis evenement maar wel vantevoren aanmelden bij activiteiten@carnissegrienden.nl
Adres: De Kopstoof, Albrandswaardsedijk (ingang haven Rhoon)

16. Sieraden atelier ‘t Buytenlandt

Edelsmid Marjan heeft deze dag Open Atelier waar sieraden tentoon worden gesteld in de schuur van de voormalige boerderij aan de Oudeweg. Voor dit gebied is o.a. de bestemming zorg en ateliers of recreatie, en dit is er een uitwerking van evenals de voormalige beeldentuin die inmiddels hoogstamfruitboomgaard is. Verder is er in de tuin en de eigen hoogstamboomgaard een expositie Keramiek van kunstenaars van de Kunstkring Albrandswaard. Atelier Marjan Warnaar-Schop
Adres: Hoeve ‘t Buytenlandt, Oudeweg 1, Rhoon

Download hier de flyer in A4 formaat

Persbericht #1 : Save the Date

Persbericht #2: Educatie & Recreatie

Persbericht #3: Natuurinclusieve Landbouw

PODCASTS over diverse te bezoeken plaatsen in het Buijtenland van Rhoon

Klik op deze link https://www.buijtenland-van-rhoon.nl/vanbinnennaarbuijten/

 • over wilde bijen bij o.a. de Molenpolderse Zeedijk
 • over de Kipcaravan van de Vossenburg
 • over de teelt van Vlas op diverse locaties
 • over de Rhoonse en Carnisse Grienden en Klein Profijt
 • over de Hoogstam fruibomen op o.a. de Buytenhof maar ook op andere plaatsen
 • over de natuurinclusieve landbouw
 • over minder spuiten en kunstmestgebruik op de gewassen
 • over de natuurvriendelijke oever in de Zegenpolder
 • over de Portlandhoeve
 • over tuinder Gert van Herk


Natuurinclusief telen: Walhalla voor bijen, insecten en vogels

Het Buijtenland van Rhoon is een bijzondere polder aan de rand van Rotterdam Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur. Dit betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien, stalmest gebruiken, natuurmaatregelen in richten en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen geteeld. Denk aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidneybonen.

Polderdag ‘Oud & Nieuw’

Pak de fiets en bezoek de Polderdag op zaterdag 1 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur!
De organisatie van de Polderdag 2023 ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon.

De deelnemende boeren herken je aan de banieren bij de entree.