Hoeve Noordburg – Nieuweweg 7

Deze hoeve is gelegen in het buitenland van Rhoon aan het riviertje de Koedood. Het is een boerderij van het “langgeveltype” met als bijzonderheid dat het woonhuis richting de Koedood ligt. Het was op een terp gebouwd – aan het water liggen heeft namelijk voordelen voor aan- en afvoer, maar bij hoog water was de ligging op een terp handiger.

Het stichtingsjaar van deze boerderij ligt in het begin van de 18e eeuw. De eerste bewoner die we tegenkomen is Cornelis Groenenboom, zoon van Jacob Groenenboom bouwman op de nabij gelegen hoeve Heuvelsteijn. In 1870 werd Pieter Kooijman hier boer. De hoeve was inmiddels in het bezit gekomen van de N.V. mij tot exploitatie onroerende goederen Rhoon, Pendrecht en Cortgene. In 1966 werd de boerderij eigendom van Nelis Boer die er in de loop der jaren samen met zoon Klaas Jan Boer het landbouwbedrijf uitoefende. In verband met de aanleg van de Rhoonse Baan en de ontwikkeling van de Vinexwijk Portland is het boerenbedrijf met Klaas-Jan begin de 20ste eeuw uitgeweken naar Zeeland.

De boerderij is toen overgegaan naar Kees Vrijhof en Marian Spruyt. Die hadden een fokkerij voor Welsh pony’s in het oude watergemaal (op nr. 21). Deze moest echter plaats maken voor de verbreding van de A-15 en het verleggen van de Koedood. Waarop ze 500 mtr verderop de Noordburg hebben overgenomen en daar verder zijn gegaan met hun pony fokkerij genoemd  de “High Flown Stud”  (www.high-flownstud.nl)