De Nationale ramp miste zijn uitwerking niet en stelde de regering de Deltacommissie in om herhaling te voorkomen. Deze ontwikkelden een plan dat bekend zou worden onder de naam Deltawerken : bescherming tegen hoogwater vanuit zee
De Deltawerken bestaan uit 5 stormvloedkeringen, 2 sluizen en 6 dammen
De Deltawerken in Nederland zijn gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt het water via de vele grote rivieren door ons land hun weg naar zee. Dit maakt Nederland een typisch deltagebied.
Door het vele water en de lage ligging is Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is daarom van levensbelang voor de veiligheid van miljoenen Nederlanders en onze economie.

Bouw Deltawerken
Rijkswaterstaat bouwde de Deltawerken als antwoord op de watersnoodramp van 1953. Een voor die tijd gedurfd bouwprogramma. Zo was het verkorten van de kustlijn door het afsluiten van een aantal zeearmen (uitlopers van de zee in het land, zoals de Oosterschelde) met vaste dammen en beweegbare stormvloedkeringen nog nooit eerder vertoond. En ook de bouw van zulke grote en complexe keringen was uniek.
Door de afdammingen werd de kustlijn, de directe grens tussen zee en land, aanzienlijk verkort. In plaats van een 700 km grillige kustlijn, ontstond er een min of meer rechte kustlijn van maar 80 km. Hierdoor waren er veel minder waterkeringen nodig die overstroming vanuit zee moesten voorkomen.
Sinds 1953 is er veel gedaan om Nederland te beschermen tegen hoogwater
Bron en meer info: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/deltawerken