Napoleondag in het Buijtenland van Rhoon

Reis mee terug naar de Franse tijd tijdens de Napoleondag op 12 augustus in het Buijtenland van Rhoon. De soldaten van Napoleon liepen ruim 200 jaar geleden door de polders van Rhoon. De zogenaamde Napoleonroute liep van Antwerpen – door de Hoeksche Waard en het Buijtenland van Rhoon – helemaal naar Haarlem. Sporen van de eeuwenoude Napoleonroute zijn nog altijd terug te vinden in Rhoon. Tijdens de Napoleondag gaat het gebied terug naar de sfeer van keizer Napoleon met oudhollandse spelletjes, acteurs die de tijd van Napoleon naspelen en paard en wagen die een stuk van de Napoleonroute rijdt.

Route Impériale 65
Omdat Napoleon zich ergerde aan de vele, slecht begaanbare modderpaden, liet hij in Europa een verhard wegennet aanleggen: de zogenaamde Napoleonroutes. Zo konden zijn troepen zich een stuk sneller verplaatsen. Een van die routes – de ‘Route Impériale 65’ – liep over de Veerweg en de Korteweg in Rhoon. Het verhaal gaat dat de soldaten van Napoleon zelfs hebben overnacht op de Portlandhoeve, een monumentale boerderij aan de Veerweg. Een van de soldaten liet een bijzondere tekening achter op de deur. De tekening is nog steeds te zien, net als veel andere iconen uit die tijd. Ontdek ze allemaal tijdens de Napoleondag.

Deze paaltjes markeren de Napoleonroute en zijn nog steeds te zien in het Buijtenland van Rhoon

Acteurs spelen de Napoleontijd na
Het hoofdprogramma van de Napoleondag vindt plaats van 11.00 – 16.30 uur op boerderij De Vossenburg aan de Korteweg 4 in Rhoon. Er zijn acteurs die de Napoleontijd naspelen, er is een markt met oude ambachten, een proeverij van hapjes en drankjes en voor de kinderen zijn er oudhollandse spelletjes te spelen. Bezoekers kunnen met paard en wagen een stuk over de Napoleonroute rijden langs de iconen uit de tijd van Napoleon. Een leerzame en vermakelijke dag voor jong en oud. Het evenement is gratis te bezoeken en aanmelden is niet nodig. Hou de website van het Buijtenland van Rhoon in de gaten voor updates van het programma.

Meer info over de Napoleonroute (Veerweg-Korteweg-Essendijk) vind je hier https://www.vvpa.nl/historie/napoleon of anders download de Napoleon flyer

Wat kun je verwachten?
~ Acteurs die de Napoleontijd naspelen
~ Historische markt
~ Proeverij hapjes & drankjes
~ Oude ambachten
~ Oudhollandse spelletjes
~ Met paard en wagen over de Napoleonroute

Het hoofdprogramma van de Napoleondag vindt plaats van 11.00 – 16.30 uur op boerderij De Vossenburg aan de Korteweg 4 in Rhoon. Het evenement is gratis te bezoeken en aanmelden is niet nodig.

One Reply to “Napoleondag in het Buijtenland van Rhoon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *