Nieuws molen Buitenland van Rhoon

En dan niet zozeer over een molen die in het plangebied Buitenland van Rhoon komt, zoals u weet wordt er gewerkt aan de herbouw van de Zegenpolderse molen in de Zegenpolder, zijn er molenrestanten gevonden in de Portlandpolder en zijn er ideeën om een korenmolen (à la Molen ‘t Hert) te bouwen op de 6 ha bij de Rode Boog – Binnenland van Rhoon.

Dit gaat echt over de molen Buitenland van Rhoon, een watermolen, die vroeger bij de Koedood stond maar destijds plaats heeft moeten maken voor een stoomgemaal aldaar. In 1910 werd de molen gesloopt en werd een klein stoomgemaal gesticht. De sloopdelen vonden een nuttige bestemming want delen ervan werden gebruikt bij de restauratie na brand van een korenmolen in Oisterwijk , de Kerkhovense molen, die nog steeds bestaat.
In november 2023 is aan deze molen groot onderhoud verricht en is o.a. de as bloot gelegd. In 1850 is voor de molen een nieuwe as gegoten door de firma Penn & Comp uit Dordrecht. In de jaren aansluitend is de as gestoken, echter is het exacte jaar niet bekend. Op deze as zijn nog steeds een viertal inscripties goed zichtbaar, waarvan drie naast de functie ook een naam vermelden. Omdat de as in 1850 is gegoten, moeten dit personen zijn die in dat jaar de betreffende functies vervulden. Met dank aan Leen Lagerwerf, molenaar van de Kerkhovense molen, die ons deze beelden heeft toegezonden. Lees het hele verhaal op deze site https://www.vvpa.nl/molen-buitenland-van-rhoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *