Oogstdag 4 september 2021 van 10.00 tot 16.00 uur

Proef de polder

Bier, brood, bonen, zoete honing, appels en peren. Het groeit allemaal bij u om de hoek. Net als vlas, koolzaad, huttentut en ethiopisch mosterdzaad. Wat doen we ermee en vooral hoe smaakt het? Bezoek op zaterdag 4 september de Oogstdag in het Buijtenland van Rhoon. Proef wat ons land jou te bieden heeft. Wij geven je een uniek kijkje in keuken van onze natuurinclusieve boeren en ondernemers, die elke dag zorgen voor vers en gezond voedsel.

Paradijs voor bijen, insecten en vogels

In het Buijtenland van Rhoon gebeuren bijzondere dingen. Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren. Dit doen we door samen met de natuur onze gewassen te telen. Wij spuiten niet tegen insecten, zaaien ruimer in, gebruiken stalmest, richten natuurmaatregelen in en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen, telen we in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen. Denk bijvoorbeeld aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidney bonen.

Onze akkers kleuren hierdoor prachtig geel, wit, blauw, paars, rood en roze. Het mooie is ook dat deze gewassen elk een eigen groeiseizoen hebben. Zo groeit koolzaad in het vroege voorjaar, vlas in mei en de teunisbloemen rond de zomervakantie. Bijen, hommels en andere bestuivers raken niet uitgekeken op onze polders. En u? Geniet u ook van de weidsheid, de kleuren en het vrolijke gekwetter van onze akkervogels?

Trotse verhalen

Bezoek de Oogstdag 2021 en kom meer te weten over het poldergebied bij u om de hoek. Ga mee op excursie, zie hoe ons eten wordt geproduceerd, ervaar hoe producten worden verwerkt én proef!

Op zaterdag 4 september stellen de Vossenburg, de Vlakkenburg en de Buytenhof hun erf open en bent u van harte welkom voor een waar ‘smaak spektakel’. Elk erf wordt een feestje.

  • De Vossenburg, Korteweg 4 in Rhoon

De boerderij van Adjan Vos en Branka Wallenburg staat bekend om de kipcaravan en de huiswinkel waar eieren, aardappelen, uien, appels en sappen kunnen worden gekocht. In het seizoen zijn de groene asperges te koop. Daarnaast teelt de Vossenburg bijzondere gewassen, als teunisbloemen, vlas, koolzaad en ethiopisch mosterdzaad.

Op zaterdag 4 september kunt u kennis maken met al deze producten. De kleine imkerij laat u honing proeven uit de bijenkassen die op het land van Adjan staan. Ook vindt u hier kramen met producten van collega boeren uit het Buijtenland van Rhoon. Heel speciaal is de mogelijkheid voor kinderen om eieren van de kipcaravan te rapen. Kom langs, aai een paard, leer meer over honing en vul de boodschappentas met verse groenten van het seizoen.

  • De Buytenhof, Rijsdijk 98 in Rhoon

Boer zijn voor één middag? Op 4 september kunt u zelf oogsten bij de Buytenhof. Aardappelen en pompoenen kunnen geraapt worden aan de Nieuwe weg. En als de zomer ons gunstig gezind is, kunnen de eerste appels op deze zaterdag worden geplukt.

Met uw eigen oogst kunt u direct wat lekkers maken. Een patatje bakken, zo van het land, op uw eigen bord. Dat is pas echt verse friet! Klodder mayo erbij met een friszoete Cider van CiderCider en uw middag kan niet meer stuk.

Kinderen kunnen meedoen aan een workshop pompoen versieren, fruit persen of gewoon lekker ravotten in de speeltuin. Sluit af met een lekker toetje: verse stroopwafels met appel. Het is oogsten, verwerken en … smullen maar. Wat een voedsel belevenis daar aan de Rijsdijk in Rhoon.

  • De Vlakkenburg, Essendijk 24 in Rhoon

Bakken en brouwen, dat doen ondernemers uit de regio graag met de oeroude gerst- en tarwerassen uit het Buijtenland van Rhoon. Dat levert mooie verhalen, smaakvol bier en ambachtelijk brood op. Op 4 september richten we aan de achterkant van de Vlakkenburg een terras in. Kom genieten van het uitzicht en maak kennis met onze bierbrouwers en bakkers. Of doe mee aan de kruidenwandeling en ontdek welke ‘fijnproevers’ u uit de natuur kunt toevoegen aan uw gerechten.

  • De Vaanbrouwers nemen u mee in de stappen van het brouwproces. Van graankorrel tot smaakvol biertje. Geteeld, gebrouwen en gedronken in de directe omgeving van Rhoon.
  • Ook onze nieuwe bierbrouwer uit Rotterdam is van de partij. Dit jaar openen zij een Vet & Lazy terras aan de Maas in Rotterdam. Op 4 september komen ze alvast proefdraaien op de Vlakkenburg in Rhoon.
  • Bakkerij Das Brot bakt brood met liefde en aandacht. Dit jaar ook met de emmertarwe, spelt en heliaro uit het Buijtenland van Rhoon. Das Brot maakt broden met echte desem. Ze rijzen heel lang voor ze worden gebakken – meestal zo’n 24 uur maar soms ook tot wel 48 uur. Daardoor krijgen ze veel smaak en zijn ze lichter verteerbaar.

Proef de polder op zaterdag 4 september van 10.00 tot 16.00 uur

Pak de fiets en bezoek de Oogstdag 2021. Het doorlopende programma is ook te vinden op www.buijtenland-van-rhoon.nl of www.vvpa.nl.

Organisatie

De organisatie van de Oogstdag ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De deelnemende boeren herken je aan de vlaggen bij de entree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *