Polderdag 2 juli 2022

Tijdens de Polderdag op zaterdag 2 juli 2022 beleef je de cultuurhistorische polder in Rhoon op allerlei manieren. Ga terug in de tijd en leer over de geschiedenis van de polder en krijg een doorkijkje naar de toekomst van dit bijzondere gebied. Daarnaast kun je boodschappen doen bij de boer, een rondje op de pony, alpaca’s zien, bloemen plukken of wandelen over de boerenroute. Verschillende boerderijen stellen hun erf open en op ieder erf is iets te proeven en te beleven. Genoeg te doen dus voor jong en oud!

1. Het Driepolderpunt

Onthulling van het nieuwe landschapsschilderij door burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard met leden van de VVPA en Gebiedscoöperatie. Van 11:00 – 11:30 is er muziek van La Bona Futura en een demo van de schaapherder Paul Kok met zijn hond en kudde bij het Driepolderpunt en op de eeuwkant.
Adres: Schenkeldijk (ongenummerd)

2. Simon Barendregt

Molenplaats en ontwerp plus uitleg over de Waterwipmolen in de Zegenpolder
Adres: Essendijk 38, Rhoon

3. De Vlakkenburg – Kruidenwandelingen en kruidenboter maken

Tijdens de Polderdag kun je op verschillende boerderijen in de polders een kijkje nemen. Ook op de boerderij de Vlakkenburg (tevens kantoor van de gebiedscoöperatie) is er genoeg te doen. Homemade with Green geeft twee kruidenwandelingen en laat zien hoe je van wilde kruiden kruidenboter kan maken. De wandelingen zijn van 11:00 – 12:30 uur en van 13:00 – 14:30 uur. Je hoeft je niet in te schrijven. Verder zijn er heel de dag natuurspelletjes voor kinderen op De Vlakkenburg en geeft de imker van de Vlakkenburg, Myriam Börger, uitleg over bijen. 
Adres: Essendijk 24, Rhoon

4. De Buytenhof

De Buytenhof is een rustige plek vlakbij Rotterdam waar je kunt genieten van de natuur en het boerenleven. Beleef het boerenleven in de pluktuin, proef in de theeschenkerij en ontdek de producten van het land. Bij De Buytenhof zijn er diverse activiteiten waaronder bloemen plukken, eetbare en voor op tafel. Tijdens de lunch is er een lunchconcert van La Bona Futura van 12:30 – 13:30 uur
Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

5. Struinroute

Nieuwe Struinroute van gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Opening door burgemeester Jolanda de Witte met Wiard Visser van de Buytenhof die namens de Gebeidscoöperatie recreatie behartigd.om 11:30 uur.

Struinpaden maken onderdeel uit van de wandelroutes in het gebied. Struinen door de polders geeft de wandelaar een unieke beleving van het landschap. Landschapsarchitect Peter Verkade die betrokken is bij de inpassing van de struinpaden legt uit waarom het gebied zo bijzonder is: ”Het is landschappelijk zo puur. Alle stappen die zijn gezet sinds 1400 zie je nog zo goed terug in dat landschap.
De struinroute loopt dwars door de polder, langs de gewassen van de Buytenhof. Door de aanleg van bruggen en planken ontstaat een route waardoor je echt middenin de polder zit. Een plek waar je normaal gesproken niet kunt komen. Landschapsarchitect Peter legt uit waarom dat bijzonder is: “Het is zo’n verschil of je in de polder loopt of het vanaf de rand beleeft. Straks kun je het landschap en de agrarische productie echt beleven, want dan loop je naast de gewassen, in plaats van dat je er overheen kijkt.”
Daarna naar hartenlust struinen in de polder.
Adres: Achter de Buijtenhof richting de Achterweg

6. Hoeve Noordburg – High Flown Stud fokkerij

Kom Welsh pony’s en veulens kijken bij High Flown Stud. Rijd een rondje op een pony, gooi met hoefijzers of kijk hoe rietdekkers het dak leggen.
Adres: Nieuweweg 7, Rhoon

7. Portlandhoeve

Bewonder de oeroude Portlandhoeve en de naastgelegen hoogstamboomgaard en schapen. Op het voorterrein staan historische tractoren van Loonbedrijf van der Ent en bij de open voordeur is het vrouwtje van Portland te zien die over de onderdeur de polder inkijkt. Er zijn twee workshops van Belinda Hendriks: bloemen weven en krachtstok maken. Reserveren via dit nieuwsbericht 2 juli creatieve workshop op de Portlandhoeve
Adres: Veerweg 3, Rhoon

8. De Vossenburg

Ontdek het boerenleven op de Vossenburg, van natuurinclusief telen tot friet maken. Bijzondere nieuwe gewassen zoals emmertarwe, vlas, ethiopische mosterd en silphie (zonnekroon) https://silphie.nl . Bezoek de stands van de bijenimker, de wildbeheereenheid en Rechtstreex. Rond de middag is er een openluchtconcert van De Volharding. In de boerderijwinkel koop je verse lokale producten zoals de vrijloop eieren van de Kipcaravan. Ook de paardenstalling met vrije uitloop de polders in via het hit-actief systeem is vrij uniek.
Adres: Korteweg 4, Rhoon

9. Gert van Herk

Gert van Herk (klik maar op de link) teelt lekkere groentes van de koude grond. Bekijk hoe de groentes groeien en koop deze knetterverse groentes direct op het erf. Of anders bij de Rotterdamse Oogstmarkt, elke zaterdag op het Noordplein in Rotterdam.
Adres: Essendijk 9, Rhoon

10. Maarten Noordzij

Bekijk de kalfjes, hokkelingen, pinken en koeien van melkveehouder Maarten Noordzij. Of bekijk hoe ze worden gemolken. Geen idee wat een hokkeling is? Vraag het de boer zelf! Om 14:00 uur is schaapherder Paul Kok hier met zijn schaapskudde en hond.
Adres: Het Weegje 3, Rhoon

11. Alpacaboerderij de Willemshoeve

Bekijk de bijzondere alpaca’s van dichtbij tijdens een rondleiding op de alpacaboerderij. Er zijn net kleine alpaca’s!  De hoogwaardige alpacawol, in diverse kleuren, kan gekocht worden om zelf te spinnen bijvoorbeeld
Adres: Essendijk 68, Rhoon

12. Boerenroutes

Speciaal voor de Polderdag aangelegd: boerenroutes. Loop over de akkers, langs bloemenranden en over sloten struinend wandelen door de polders langs de diverse (bloeiende) gewassen en nog veel meer – volg daarbij ook o.a. het Vossenpad.
Adres: Door het hele gebied, ten zuiden van de Essendijk

13. De Buijtenroute

Fiets de Buijtenroute langs bijzondere plekken in het gebied en luister naar de podcast. Reserveren en starten via Abel of de Buytenhof.
Adres: Door het hele gebied

Download hier de flyer https://www.vvpa.nl/polderdagflyera4-repro/

PODCASTS over diverse te bezoeken plaatsen in het Buijtenland van Rhoon

Klik op deze link https://www.buijtenland-van-rhoon.nl/vanbinnennaarbuijten/

  • over wilde bijen bij o.a. de Molenpolderse Zeedijk
  • over de Kipcaravan van de Vossenburg
  • over de teelt van Vlas op diverse locaties
  • over de Rhoonse en Carnisse Grienden en Klein Profijt
  • over de Hoogstam fruibomen op o.a. de Buytenhof maar ook op andere plaatsen
  • over de natuurinclusieve landbouw
  • over minder spuiten en kunstmestgebruik op de gewassen
  • over de natuurvriendelijke oever in de Zegenpolder
  • over de Portlandhoeve
  • over tuinder Gert van Herk


Natuurinclusief telen: Walhalla voor bijen, insecten en vogels

Het Buijtenland van Rhoon is een bijzondere polder aan de rand van Rotterdam Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur. Dit betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien, stalmest gebruiken, natuurmaatregelen in richten en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen geteeld. Denk aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidneybonen.

Polderdag ‘Oud & Nieuw’

Pak de fiets en bezoek de Polderdag op zaterdag 2 juli 2022 van 10.00 tot 17.00 uur!
De organisatie van de Polderdag 2022 ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon.

De deelnemende boeren herken je aan de banieren bij de entree. 

Download hier de flyer https://www.vvpa.nl/polderdagflyera4-repro/