Molenavond V.V.P.A. goed bezocht

Ruim een maand geleden, donderdag 14 februari, troffen vele belangstellenden elkaar op de “molenavond” van de VVPA op de Buijtenhof. Een heel interessante en geanimeerde avond waar we met een een 30-tal aanwezigen hebben genoten van enthousiate verhalen over molens, wat ze doen, wat er bij komt kijken om zo’n molen te onderhouden en vooral ook wat je met de nodige inspiratie en ideeën allemaal zelf kan doen om zo’n molen in bedrijf te stellen en/of onderhouden. Nogmaals dank aan de presentatoren Jesse in ‘t Veld (molenaar Puttershoek) en twee molenaars uit Mijnsherenland (Jan Bruins en Fred de Rooy) van deze avond.

Duidelijk is in elk geval geworden dat er voor een wipmolen, zoals gewenst in de Zegenpolder voor het bemalen van water, zeker draagvlak is en dat verder initiatief daarvoor het waard is. Er zullen plannen moeten worden gemaakt en geconcretiseerd voor de herbouw daarvan, inclusief een plan van aanpak en de financiering er van.  

Aansluitend op deze molenavond zijn daarom een aantal VVPA leden op bezoek geweest  bij een molenbouwer in Schiedam en hebben daar veel inspiratie en indrukken opgedaan. Feit is dat we, gezien de expertise, vaker bij onze Hoekse Waardse vrienden te rade moeten gaan want zij hebben toch ook weer andere molens in de buurt onder onze aandacht gebracht (zoals bij de Kralingse Plas, Schiedam etc.)

Zoals echter op 14 februari ook al aangegeven, het werk zal voor een groot deel door vrijwilligers gedaan moeten worden om het behapbaar te houden. Vandaar dat we de aanwezigen herinneren daaraan.

Heeft u wellicht idee om iets te gaan betekenen door:

  • lid te worden van het VVPA en actief te zijn in de “kring” Molens
  • de ambitie om later vrijwilligerswerk bij/op een molen te gaan doen
  • tijd en zin om de opleiding tot “molenaar” te gaan volgen
  • op een andere manier actief te zijn bij/lid te worden van de VVPA

laat het ons dan weten. Dan kunnen wij u met de betreffende personen in kontakt brengen.

En als u liever iets met een graanmolen doet kan dat uiteraard ook – er zijn plannen om bij de “Poort Buijtenland van Rhoon” (de 6 ha Binnenland bij kunstwerk de Rode Boog langs de Rhoonse Baan) een graanmolen neer te zetten als kopie van voorheen molen ‘t Hert in Rhoon-Noord.

Dat moet onderdeel worden van een bezoekerscentrum, winkel met lokale producten, graan voor brood uit het Buijtenland van Rhoon en zo meer.  
Alleen zijn die plannen minder concreet dat de water-wipmolen zoal we deze willen laten herrijzen in de Zegenpolder.

Een mail met uw naam, mailadres en telefoonnummer volstaat al om u in onze “molenaars database” op te nemen. mailto:info@vvpa.nl

De Kring “molens” van de VVPA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *